Aija Ķirkuma par pediatru un ģimenes ārsti strādā jau 46 gadus un šodien ar lepnumu stāsta, ka jaunajam ģimenes ārstam nodod sakārtotu praksi, kurā ir laba darba organizācija. Tā ir savstarpēja cieņa starp pacientiem un ģimenes ārstu, kas izkopta un veidota gadiem, viņa uzsver.

“Mans lēmums bija 70 gadu vecumā doties pensijā par lielu brīnumu kolēģiem. Jaunā daktere pie manis bija 6. kursa ambulatorajā praksē un  prakses novērtējumā saņēma manu priekšlikumu apdomāt manas prakses pārņemšanu nākotnē. “

Šī ir pirmā ģimenes ārsta prakses pārņemšana Rīgā, Veselības ministrijai īstenojot pasākumus ģimenes ārstu paaudžu nomaiņai, kam pieejams arī ES fondu finansējums, kas ļauj finansiāli atbalstīt abus ārstus, un kas ir vērsts uz turpmāko primārās veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanu pacientiem.

Daktere A. Ķirkuma vērtē, ka prakses nodošanas process notiek ļoti pakāpeniski. “Katru dienu es nododu jaunajai ārstei kādu no funkcijām. Kabinetā iekārtojām papildu darba vietu un strādājam nepārtrauktā kontaktā. Pacientiem patīk, ka iepazīstinu viņus ar savu pēcteci un pastāstu, ka prakses darbība turpināsies iepriekšējā kārtībā, un no 8. marta darbu praksē patstāvīgi veiks daktere Ilze Šmaukstele. Kopīgi diskutējam par pacientu ģimeņu veselības problēmām un dzīvesveidu.

A. Ķirkuma domā, ka jaunā ārste šī procesa laikā vēl var daudz ko mācīties, īpaši komunikāciju ar konkrēto pacientu. “Jaunie dakteri ir labi ekipēti, ar lieliskām teorētiskām zināšanām, pēc rezidentūras ir daudz labāk adaptēti praktiskai darbībai nekā mēs bijām. Tāpēc jaunā ārste uzsāks darbu pavisam citos apstākļos, saņemot aprūpē ģimenes jau trīs paaudzēs. Praksē laika gaitā ir izkoptas savstarpējās attiecības, kas balstās uz abpusēju savstarpēju cieņu un ir saistītas ar stingru darba disciplīnu un mērķi uzlabot primārās veselības aprūpes kvalitāti.”

Ģimenes ārsta praksi un turpmāku pacientu aprūpi pārņem 30 gadus jaunā ģimenes ārste  Ilze Šmaukstele. Viņa neslēpj, ka izšķirošo lēmumu par labu ģimenes medicīnai pieņēma prakses laikā tieši šajā ģimenes ārsta praksē. “Man patika būt šajā komandā, telpās un sakārtotajā loģistikā. Rezidentūras beigās šoruden satikāmies vēlreiz un vienojāmies par prakses pārņemšanu. No 8. decembra uzsākām 3 mēnešus ilgo prakses nodošanas/pārņemšanas procesu, kurš gan mūsuprāt, gan no pacientu viedokļa, norit pakāpeniski un harmoniski”  viņa uzskata.

Jau ziņots, ka Veselības ministrija pērn uzsāka īstenot Eiropas Sociālā fonda projektu Nr. 9.2.7.0/21/I/001 "Ārstniecības personu piesaiste darbam Rīgā", kompensāciju izmaksu vēršot uz ārstniecības personāla piesaisti valsts apmaksāto pakalpojumu sniegšanai. Uz finanšu atbalstu var pretendēt medicīnas māsas, māsu palīgi, kas strādā stacionārā ārstniecības iestādē Rīgā, un ārstu palīgi, kas strādā NMPD brigādēs atbalsta centros Rīgā. Uz atbalstu ģimenes ārstu paaudžu nomaiņai var pretendēt ģimenes ārsta prakse Rīgā – pensijas vecuma ģimenes ārsts, kas nodod praksi, un jaunais speciālists, kas to pārņem. Ārstiem jāatbilst nosacījumiem:

  • ģimenes ārsts, kas nodod ģimenes ārsta praksi, ir sasniedzis pensijas vecumu, savukārt ģimenes ārsts, kas pārņem praksi, nav pensijas vecumā;
  • ģimenes ārsts, kas pārņem praksi, no 2020.gada 12.marta līdz kompensācijas pieteikuma iesniegšanai nav strādājis par ģimenes ārstu ģimenes ārsta praksē Latvijā, izņemot gadījumus, ja viņš aizvietojis prombūtnē esošu ģimenes ārstu;
  • abiem ārstiem ir derīgs sertifikāts ģimenes ārsta specialitātē;
  • ģimenes ārsti ir vienojušies par prakses nodošanu un pārņemšanu un informējuši par to Nacionālo veselības dienestu.

Līdzīgs projekts kopš 2017. gada nogales tiek īstenots arī Latvijas reģionos, kas vērsts uz ģimenes ārstu paaudžu nomaiņu un turpmāku veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanu iedzīvotājiem.

Kontaktinformācija un plašāka informācija: Kompensācijas ārstniecības personām Rīgā | talakizglitiba.lv